تحقیق اثر ازت بر خاك 12 ص

دسته بندي : دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 14 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏پيشگفتار :
‏ تاريخچه علم خاك با استفاده از آب و آبياري براي بهره برداري از خاك آغاز مي گردد . در ابتداي قرن 17 ميلادي يك پزشك و شيميدان اهل فنلاند بنام وان هلمونت آزمايشي انجام داد كه بعنوان سرآغاز تاريخچه جديدي بحساب مي آيد .
‏چغندر قند بعنوان يك محصول مهم زراعي نقش بسزايي در اقتصاد برخي از كشورها دارد و توليد هرچه بيشتر اين محصول در واحد سطح يا هكتار نيازمند مطالعات دقيق و همه جانبه از سوي محققان مي باشد كه در اين نقش عناصر غذايي و تاثير آن بر عملكرد اين محصول مهم زراعي حائز اهميت مي باشد .
‏در اين مقاله سعي شده تا حد امكان به بررسي نقش و ميزان اين عناصر در خاك و همچنين اثرات آن بر روي عملكرد چغندر قند مورد بررسي قرار گيرد . اميد است كه توانسته باشم رضايت خاطر استاد عزيزم را فراهم آورم .
‏ با تشكر
‏ آرزو قلي فلاح
‏جذب ازت و غلظت آن :
‏به نظر مي رسد گياهان مورد تناوب براي رسيدن به ماكزيمم توليد محصول به 200 الي 250 كيلوگرم ازت خالص در هكتار نيازمند باشد . مقدار كودي كه قبلاً به گياهان مورد تناوب داده شده تأثير زيادي بر روي مقدار ازت موجود در گياه در زمان برداشت دارد . بدون هيچگونه كودي، گياه ممكن است در زمين هاي فقير و بدون ذخيره ازت، به مقدار 25 كيلو در هكتار و در زمين هاي حاصلخيز مقدار 100 كيلو ازت در خود نگه دارد . در بهار بوته هاي جوان مقدار 5% ازت در ماده خشك برگ و 3% در ماده خشك ريشه نگه مي دارند . اين غلظت با ادامه رشد گياه بسرعت كاهش مي‏‌‏يابد و در زمان برداشت و در يك زراعت با حداكثر محصول شكر مقدا ازت در ماده خشك برگ 3% و در ماده خشك ريشه 8/% ‏ است.
‏كمبود ازت و علائم تشخيص آن :
‏بر خلاف علائم كمبود ساير عناصر، علائم كمبود ازت تقريباً در تمام مراحل رشد گياهان مورد تناوب مشاهده مي شود. بذور گياهان مورد تناوب داراي مقدار كافي ازت براي ظهور كوتيلدون ها است. ليكن براي جلوگيري از بروز كمبود بايستي فوراً گياه شروع به جذب ازت از خاك نمايد. در خاكهاي فقير با مقدار كم ازت، علائم كمبود از زمان ظهور اولين برگ هاي حقيقي و متعاقب آن سلير برگ ها شروع مي گردد. علائم كمبود ممكن است با افزايش سن گياه، توسعه يابد. در مقايسه با آنچه كه در كمبود منگنز ، بر و منيزيوم ديده مي شود ، علامات خاصي كه مشخصه كامل كمبود ازت باشد وجود ندارد.برگهاي گياه در اثر كمبود پيچيده مي شود و نخست به رنگ سبز روشن و بعد به زردي‏
‏ مي گرايند. كمبود ازت باعث كاهش غلظت كلروفيل و مقدار فتوسنتز در برگهاي مسن تر مي گردد، اين برگها اغلب پژمرده شده و قبل از رسيدن مي ميرند و برگهاي جوان تر معمولاً داراي پهنك باريك و دمبرگهاي طولاني مي باشند. برگهاي داراي كمبود معمولاً محتوي 9/1 الي 3/2% ازت در ماده خشك خود مي باشند. بوته هايي كه علامت كمبود دارند مقدار 70 تا200 واحد در ميليون ازت به صورت نيترات در خود دارند در حاليكه در بوته هاي بدون علامت كمبود اين مقدار 350 تا 35000 واحد در ميليون است.
‏اثر ازت بر روي رشد گياهان مورد تناوب و كارآيي برگها:
‏ علاوه بر بهبود رنگ برگها، ازت باعث افزايش اندازه و تعداد برگها مي گردد. در اوائل فصل بهار، ازت باعث افزايش ماده خشك در واحد سطح مي شود كه اين عمل بيشتر در برگ و دمبرگ سبب افزايش توليد ماده خشك در ريشه شده و توليد بيشتر شكر را در واحد سطح بهمراه خواهد داشت. (آرمسترانگ‏ -Armstrong -1983
‏ و همكاران ) نشان دادند كه اثر كود ازته تنها تبديل اشعه دريافت شده به ماده خشك نيست ، بلكه به مقدار زياد باعث افزايش مقدار اشعه جذب شده مي گردد.
‏اثر ازت بر روي قوه ناميه، ظهور جوانه ها و تثبيت گياه:
‏هنگامي كه از بذور تك جوانه به عنوان كشت درجا استفاده مي گردد، حتي مقادير محدود ازت باعث از بين بردن گياهچه ها، كند كردن رشد بقيه بوته ها و كاهش تعداد بوته ها پس از تنك مي گردد. در حقيقت گياه نمي تواند كل مصرف ازتي را كه براي مقدار محصول متناسب لازم است درست قبل يا بعد از بذوركاري و به صورت پخش سراسري تحمل نمايد. در حاليكه پخش مقدار كم كود بصورت پخش سراسري سبب تثبيت كامل گياه و رشد اوليه مناسب آن مي گردد. هنگاميكه گياه تثبيت گرديد، كود ازته متعادل مورد نياز را مي توان بدون خسارت در مرحله اي كه گياه بصورت4 برگي مي باشد بكار برد. اثرات اوليه كود ازته توليد ماده خشك ريشه و برگ بوده كه بيشتر بصورت شكر در ريشه متراكم مي گردد. مطابق نمودارهاي زيركه واكنش عملكرد شكر را به وضوح نشان
مي دهد ،در خاكهاي حاوي باقيمانده ازت كم، نقطه برگشت منحني معمولاً براي مقدار 100 تا 150 كيلوگرم كود ازته در هكتار است. در حاليكه در خاكهايي با مقدار زيادي ازت مثل خاكهاي حاوي مواد آلي و يا بقاياي گياهي از محصول قبلي نقطه برگشت منحني بيشتر به طرف چپ متمايل است.
‏اثر كودهاي آلي :
‏ كودهاي آلي كه معمولاً قبل از زراعت گياهان مورد تناوب به زمين افزوده مي شوند مي توانند از چند جهت براي گياه مؤثر واقع شوند. بيشتر تأثير كود آلي، ناشي از ازتي است كه به صورت نيترات در اول فصل و همچنين به آرامي در طول دوره رشد در اختيار گياه قرار مي گيرد. اوره، تركيبات آمونياكي و پروتئيني از فساد بقاياي گياهي و حيواني حاصل و تبديل به نيترات مي شود و در دسترس گياه قرار مي گيرد. كودهاي آلي باعث كاهش درصد قند و افزايش غلطت اسيدهاي آمينه مي گردند. مقدار زياد كودهاي دامي و مرغي تأثير بسيار بدي در كيفيت محصول به جا خواهد گذاشت. مزارع گياهان مورد تناوبي كه به آنها كود حيواني داده شده است بندرت به بيش از 40 كيلوگرم در هكتار كود ازته، در هنگام كاشت نياز خواهند داشت. با تأكيد بر هواي پاكيزه و ممنوعيت سوزاندن كاه، امروزه مقدار زيادي كاه قبل از كشت گياهان مورد تناوب شخم خورده و به زمين بر مي گردد و اين گرايش ادامه خواهد داشت. آزمايشهاي كمي درباره تعيين اثر مخلوط كردن كاه با خاك بر روي نياز ازتي انجام شده و اثر آن بر روي محصول گياهان مورد تناوب مشخص گرديده است.(آليسون
‏ -Alison
‏1989)‏ ‏اخيراً گزارشي از اثر كاه ر روي نياز ازتي ارائه نموده و پيشنهاد كرد كه در يك مزرعه معمولي كه كاه را خرد كرده و با خاك شخم زده شده است اثر محسوسي در نياز كودي مناسب گياهان مورد تناوب نداشته است.
‏فسفر و گوگرد ،دو آنيون اصلي يا پر مصرف:
‏ در خاكهاي زراعي معمولاً با اضافه كردن كودهاي فسفره، كودهاي آلي و باقيمانده محصولات در خاك، مي توان در زمان برداشت مقدار فسفر برداشت شده از زمين را تأمين نمود. تنها تعداد كمي از خاكهاي معدني محتوي فسفر هستند لذا بر عكس ساير عناصر غذايي نظير پتاسيم، كلسيم و منيزيوم مقدار كمي فسفر در تغيير شكل آزاد مي گردد. اخيراً غلظت فسفر در خاكهاي زراعي همه ساله رو به افزايش است و علت آن عدم شسته شدن و همچنين افزودن بيش از حد اين كود به خاك و بيش از آنچه كه حتي زراعتهاي پربازده نظير غلات، گياهان مورد تناوب و سيب زميني از خاك جذب مي‏‌‏نمايند مي باشد. مقدار كافي گوگرد براي توليد محصول مناسب از طريق آب باران تأمين مي گردد. منبع اصلي اين گوگرد احتراق سوخت هاي فسيلي (زغال سنگ، نفت و گاز) مي باشد كه داراي مقادير متغيري از اين عنصر مي باشند. اين موقعيت با افزايش علاقه براي هواي پاكيزه رو به فزوني است. شعله گازهاي خروجي به منظور كاهش آلودگي جوي به طور روز افزون تصفيه مي شود و در نتيجه مقدار كمتري سولفور به زمين خواهد رسيد و همچنين كودهاي شيميايي جديد نظير اوره، نيترات، آمونيوم و سوپر فسفات تريپل بر خلاف كودهايي نظير سولفات آمونيوم و سوپرفسفات ساده كه داراي مقدار كمي گوگرد مي باشند و كمتر مصرف مي گردند فاقد گوگرد هستند.
‏ميزان جذب و غلطت فسفر:
‏در زراعت گياهان مورد تناوب، حدود نصف مقدار فسفر در ريشه و نصف ديگر در برگها است. در زراعتهايي كه براي مدت طولاني فسفر مصرف نشده باشد، مقدار جذب اين عنصر ناچيز خواهد بود . بعنوان مثال در منطقه روتامستد انگلستان ، مقدار جذب P2O5‏ حدود 5 كيلوگرم در هكتار و مقدار محصول نيز كم مي باشد. بر عكس در مزارع فعلي با كود كافي كه محصول بيشتري توليد مي نمايد ، مقدا جذب مي تواند تا 100 كيلوگرم P2O5‏ در هكتار افزايش يابد كه رقم مناسب آن بين 50 تا 90 كيلوگرم در هكتار (معادل 22 تا 39 كيلوگرم فسفر خالص) مي باشد . غلطت فسفر در تمام قسمت هاي گياه درست بعد از سبز شدن شروع به كاهش مي نمايد و اين روند تا زمان برداشت نيز ادامه مي يابد. غلطت مناسب براي گياهچه ها در ماه آوريل (فروردين) برابر7% در ماده خشك برگ و 4/0% در ماده خشك ريشه است. در ماه آگوست (مرداد) به ترتيب به 4/0% و 3/0%، در ماه نوامبر(آبان) و در زمان برداشت به ترتيب غلظت فسفر به 35/0% و 2/0% كاهش مي يابد.
‏علائم كمبود فسفر:
‏ علائم كمبود فسفر بندرت در گياه بالغ گياهان مورد تناوب مشاهده مي گردد و تنها هنگامي اين علائم بروز مي كند كه غلظت فسفر قابل جذب به شدت كاهش يابد. علائم كمبود در گياهچه ها و مخصوصاً هنگامي كه ساير عوامل نظير اسيديته خاك، آفات ، بيماريها يا علف كش ها به سيستم ريشه آسيب رسانده و جذب مواد غذايي را مختل نموده باشند بيشتر مشهود خواهد بود. بدون توجه به سن گياه علامت مشخصه كمبود فسفر عبارت از سبز تيره شدن رنگ برگها و پوسيده شدن گل گياه مي‏‌‏باشد. برگها به رنگ قرمز –‏ بنفش درآمده و ممكن است در حالت كمبود شديد، برگها قهوه اي شوند و بميرند . رشد قسمت بالايي ريشه نيز ممكن است به علت كمبود فسفر به تأخير افتد و توده اي از ريشه هاي خشبي ثانويه توليد گردد.
‏غلظت و مقدار جذب گوگرد‏ ‏:
‏ نسبت ازت به گوگرد در پروتئين، حدود 12 به 1 است. بنابراين بايستي توجه داشت كه گياه به اين دو عنصر به نسبت تعادل نياز دارد . اندازه گيري مستقيم مقدار گوگرد جذب شده بوسيله گياهان مورد تناوب در مزرعه تاكنون منتشر نشده است ليكن (وايت هد‏ -Whitehed
‏ 1963)دريافت زراعتي كه 35 تن در هكتار محصول ريشه توليد نمايد به مقدار 30كيلوگرم در هكتار گوگرد جذب مي نمايد. ماده خشك پهنك برگهاي سالم گياهان مورد تناوب محتوي 5/0 تا 4/1% گوگرد مي باشد. جائيكه مقدار گوگرد كم باشد غلظت آن در ماده خشك به 50 تا 200 واحد در ميليون خواهد رسيد در اين موقع است كه علائم كمبود توسعه مي يابد.
‏علائم كمبود گوگرد :
‏ در مزرعه، برگهاي جوان و پير گياهاني كه دچار كمبود شده اند ابتدا شروع به زرد شدن
مي كنند(در كمبود ازت برگهاي مركزي سبز باقي مي ماند). اگر كمبود خيلي شديد باشد ممكن است كه لكه هاي قهوه اي نامنظم در روي برگ و دمبرگ ظاهر گردد. به نظر مي رسد كه ريشه ها كمتر از كمبود گوگرد متأثر مي شوند. و اما در خصوص واكنش گياهان مورد تناوب به گوگرد در مزرعه لازم به ذكر است كه بيشترين اثر عنصر گوگرد كه در آخر تابستان بر روي مزرعه پاشيده شده است همان اثر قارچ كشي آن بر روي سفيدك حقيقي مي باشد و در جائيكه سفيدك نبوده گوگرد بي تاثير شده است
‏پتاسيم وسديم‏ ‏:
‏ از مدتها قبل مشخص شده است اين دو عنصر ميتوانند جاگزين يكديگر شوند .درآزمايشات مزرعه اي كلاسيك ،افزايش مقدار هر يك در حضورو غياب عنصر ديگري ،اثر متقابل منفيمعني داري در عملكرد ريشه مشاهده ميگردد. مطلالعات دقيقتري كه به دنبال ميايد نشان ميدهد كه تاكيد بيش از اندازهاي روي قدرت جايگزيني متقابل كودهاي پتاسيم وسديم شده است .بهترين نتيجه از كاشت گياهان مورد تناوب در خاكهايي كه هر دو عنصر تأمين شود حاصل خواهد شد.
‏مقدار پتاسيم و جذب آن‏ ‏:
‏ پتاسيم به سرعت توسط گياهان مورد تناوب از ماه خرداد تا مرداد جذب مي گردد. مقدار موجود در ريشه و برگ در طول سال و براي زراعتي با محصول ريشه 50 تن در هكتار و 16 درصد قند كه در شكل زير آمده است مقدار موجود ريشه در زمان برداشت به حداكثر خود مي رسد. حدود 100 كيلو گرم

 
دسته بندی: دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق

تعداد مشاهده: 3767 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .doc

تعداد صفحات: 14

حجم فایل:454 کیلوبایت

 قیمت: 12,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل