دانلود مقاله قاجار 9 ص
دسته بندي :
مقاله »
مقالات فارسی مختلف
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 9 صفحه
قسمتی از متن word (..doc) :
1
قاجار
قاجار نام دودماني است که از ۱۷۹۴ تا ۱۹۲۵ بر ايران فرمان راند.
ايل قاجار
قاجارها قبيلهاي از ترکمانهاي منطقه استرآباد (گرگان) بودند. قدرت يافتن قاجارها به عهد صفوي و شاه عباس کبير برميگردد؛ ابتدا در شمال رود ارس ساکن بودند و در آن زمان بدليل کمکهاي بزرگي که به دربار صفوي مينمودند، قدرت بيشتري يافتند و سپس دستهاي از آنان در غرب استرآباد و در دشت گرگان سکني گزيدند.
ايشان تبار خود را به کسي به نام قاجار نويان ميرساندند که از سرداران چنگيز بود. نام اين قبيله ريشه در عبارت آقاجر به معناي جنگجوي جنگل[نياز به ذکر منبع] دارد. پس از حمله مغول به ايران و ميانرودان، قاجارها نيز به همراه چند طايفه ترکمان و تاتار ديگر به شام کوچيدند. هنگامي که تيمور گورکاني به اين نقطه تاخت قاجارها و ديگر کوچندگان را به بند کشيد و سرانجام آنها را به خانقاه صفوي در آذرآبادگان بخشيد. پس از آن قاجارها يکي از سازندگان سپاه قزلباش شدند.
2
سلطنت
بنا بر بعضي منابع تاريخي[نياز به ذکر منبع] مادربزرگ آقا محمد خان بيوه شاه سلطان حسين صفوي بود که در هنگام حمله محمود افغان به اصفهان از شاه سلطان حسين باردار بود و بدليل علاقه زياد شاه به وي، براي جلوگيري از اسارت او بدست افغانها، توسط سران قزلباش فراري داده شد و بعد از قتل شاه سلطان حسين به زوجيت پدر بزرگ آقا محمد خان درآمد. بنا به اين روايت پدر آقا محمد خان، محمد حسن خان قاجار، در اصل فرزند شاه سلطان حسين صفوي بودهاست و به همين دليل ارتباط نزديک و پايداري بين بازماندگان دودمان صفوي و شاهان دوره قاجاري وجود داشتهاست.
نادر شاه افشار در زمان حکومتش براي جلوگيري از به قدرت رسيدن محمد حسن خان که در هنگام قتل پدر ۱۲ سال بيش نداشت يوخاريباشها که ساکنين بالادست رود گرگان بودند را به حکمراني منسوب کرد تا بدين ترتيب با ايجاد شکاف و چند گانگي ميان طوايف قاجار نگران ناآراميهاي داخلي نگردد و اشاقهباشها زير نظر حکومت ايشان گردند. در زمان آقا محمد خان قاجار اين طايفه به دو قبيله اشاقهباش و يوخاريباش (به معناي ساکن ناحيه بالا - رودخانه- و ساکن ناحيه پايين - رودخانه) تقسيم شده بود و آقا محمد خان موفق گرديد اين دو قبيله را با هم متحد کرده و نيروي نظامي خود را استحکام بخشد.
در زمان اين دودمان حکومتهاي پي در پي استاني بر مناطق گوناگون سرزمين ايران با جنگ يا مصالحه از ميان رفتند و جاي خود را به سامانهاي فدرالي با تبعيت از دولت مرکزي دادند و «کشور» ايران دوباره زير يک پرچم شکل گرفت. رنگها و ترتيب آنها در پرچم کنوني ايران از زمان اين سلسله بيادگار ماندهاست.
جنگهاي ايران و روس در زمان فتحعلي شاه قاجار به جدا شدن بخشهايي از قفقاز ار ايران شد.
ايران در زمان اين دودمان با دنياي غرب آَشنا گرديد. اولين کارخانههاي توليد انبوه، توليد الکتريسيته، چاپخانه، تلگراف، تلفن، چراغ برق، شهرسازي مدرن، راهسازي مدرن، خط آهن، سالن اپرا (که بعداً به سالن تعذيه تغيير کاربري داد)، مدارس فني به روش مدرن (از جمله دارلفنون که به همت امير کبير بنياد گرديد)، و اعزام اولين گروهها از دانشجويان ا